4 Levent / İstanbul
+90 533 525 71 02

Yeşil Ekran’ın (Greenbox) Tarihi Yolculuğu

Youbox Studio

Yeşil Ekran’ın (Greenbox) Tarihi Yolculuğu

Yeşil ekran, en sevdiğimiz filmlerin çoğunda canavarları, sihirli anları, heyecan verici sahneleri ve egzotik yerleri bir araya getirmek için kullanılıyor. Günümüzde kullanılan yeşil ekran teknikleri, neredeyse filmin başından sonuna kadar devam ediyor. Yeşil ekranın tarihçesi hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin.

Bir zamanlar…

Uzun zaman önce, çok uzak bir yüzyılda, illüzyonist ve film yönetmeni modern yeşil ekranın ilk öncüsünü yarattı. 1898’de, başını gövdesinden ayırabilmenin sürreal yollarını arayan Georges Méliès, çoklu film karelerini çoklu pozlamalarla birleştirmeyi içeren titiz bir teknik geliştirdi. Bu büyük usta, kameranın merceğinin parçalarını boş bırakmasını engelleyerek, daha sonra bu boş kareleri net bir mercekle çekilen aynı dizinin alternatif çekimlerine üst üste bindirerek, gerçeküstü bir özel efekt yaratabildi.

  Méliès’in yaklaşımı, aynı amacı gerçekleştirmek için benzer bir süreç kullanan bir dizi teknikten ilham aldı; Resimden bir şey eklemek veya kaldırmak için farklı katmanları aynı çerçevenin üzerine koymak. Mat teknikler olarak bilinen bu işlemler uzak veya tarihi yerlerde ayarlanmış sahneleri çekmek için kullanışlıdır, çünkü sahnedeki oyuncuları özel bir zeminin önünde üst üste bindirmeyi nispeten basit hale getirmişlerdir. Yeşil ekran tarihinin bu prosedürde nasıl tahmin edildiğini görmek mümkündür, çünkü birçok modern durum aynı şeyi yapmak için mat işlemin bir versiyonunu kullanır. Mavi ekranın şafağıYeşil ekranın tarihi, 1930’larda chroma key teknolojisinin icadı ile ciddi bir şekilde başladı. 1940’lı yılların Bagdad Hırsızı’nda etkileyici etki yapmak için “mavi ekran gezici mat” tekniğini kullanan Larry Butler, film çekimi için tek bir rengin fon olarak kullanılmasının, film yapımcılarının oyuncuları arka plandan izole etmesine ve özel efektlerin yaratılmasını kolaylaştıracağını fark etti . Bu süreç için seçtiği renk mavi idi, çünkü oyuncuların ten renginden yeterince farklıydı, bu nedenle ön ve arka plan daha kolay ayrılabilirdi.

Maviden yeşile 

Bu noktadan itibaren, etkileyici efektler oluşturmak için her türlü film durumunda chroma key teknolojisi kullanıldı. Zaman geçtikçe ve dijital kamera teknolojisi geliştikçe, film yapımcıları yeşilin genellikle arka plan ekran rengi olarak daha uygun olduğunu fark etmeye başladılar, çünkü dijital kameralar maviden daha çok yeşile  duyarlı. Mavi ekran filminde mavi gözler ve mavi kot pantolonun “kaybolmaya” karşı savunmasız olması nedeniyle, yeşil daha güvenli olabilir! 

Teknolojideki son gelişmeler 

Yeşil ekran, 20. yüzyıl boyunca ve ötesinde iz bırakan bir teknoloji olmaya devam etti. 1988 yılında, canlı aksiyonu canlandırmayla birleştirmek için yeşil ekran kullanıldı, Who Framed Roger Rabbit’te özel efektleri ile birçok ödül kazandı ve “görünmez” çizgi film yıldızlarıyla etkileşime giren oyuncularla film yapımcılığına yeni bir dönem damgasını vurdu. Milyonlarca dolarlık gişe rekorları kıran bu çok yönlü teknolojiyi kullanarak şaşırtıcı etkiler yaratıyorlar- ancak bugün, düşük bütçeli üretimler de yeşil ekranın mucizesinden yararlanabilir.

Yorum yapılmamış

Yorumunuzu ekleyin